Zo vul je je notitieboek op een originele manier
17 juli 2012 
3 min. leestijd

Zo vul je je notitieboek op een originele manier

Wat schrijf je allemaal op in je notitieboek? Tien originele voorbeelden om je ideeënschatkist te vullen. 

Elk creatief project begint met een los idee; gaandeweg volgen er meer. Sommige ideeën moeten eerst sluimeren. Het is alleen maar een flard, verder nog niets.

Pas een hele poos later lees je iets anders of pik je iets op dat je met het sluimerende idee kunt verbinden. De ontbrekende vonk, waardoor het eerdere idee ineens vlam vat.

Veel mensen vergeten hun losse ideeën en invallen.

Heel jammer. Want allerlei zaadjes kunnen zo nooit uitgroeien tot iets moois. Daarom heb je een kweekvijver nodig: een plek waar je flarden, informatie, gevoelens en nog veel meer kunt bewaren en verbinden.

Een notitieboek is zo'n kweekvijver.

Een geweldig hulpmiddel om je invallen te noteren, te bewaren en te organiseren. Zo heb je je eerdere invallen altijd bij de hand wanneer je ze nodig hebt. En je hebt dankzij je notitieboek een plek waar je invallen een tijdlang kunnen sluimeren totdat er een vonk voorbij komt die ze tot leven wekt.

Ik gebruik zelf al jaren de notebooks van Moleskine. Zonder lijntjes, zodat ik alle vrijheid heb om iets te schrijven, te tekenen of te plakken.


Zo vul je je notitieboek:

Het begint allemaal met verzamelen. Je vult je notitieboek bijvoorbeeld hiermee:

Beelden

Vul je boek met mindmaps, foto’s en schetsen. Knip interessante plaatjes uit die je aantreft in tijdschriften. Print plaatjes uit die je aanspreken op internet.

Boeken

Ben je een boeiend boek aan het lezen? Neem interessante passages of citaten over. Schrijf ook je losse gedachten op die tijdens het lezen bij je opkomen.

Woorden

Schrijf woorden op die emoties of sterke beelden bij jou oproepen.

Of verzamel woorden die je niet kent of die op een of andere manier tot jouw verbeelding spreken. Enkele voorbeelden uit mijn verzameling: grobbebollen, lispelen, allemansheld

Schrijf ze groot of klein, gebruik verschillende kleuren en noteer andere woorden die vervolgens bij je opkomen.

Lijsten

Maak lijsten, bijvoorbeeld met namen en plaatsen, zelfstandige naamwoorden, citaten, etc.

Enkele voorbeelden uit mijn eigen notitieboek: lijsten van plaatsen die ik nog wil bezoeken, mooie gedichten, mogelijke opleidingen, menu's, feestideeën, songteksten of taaluitdrukkingen.

Gedachten

Een idee ontstaat vaak uit een ongewone observatie of een gedachtekronkel. Train jezelf om die ongewone dingen op te merken. Noteer ze zonder ze te beoordelen, hoe bizar je invallen misschien ook zijn.

Dromen

Noteer je dromen na het ontwaken, omdat je ze dan nog goed herinnert. Dromen zijn nieuwe verbindingen die je hersenen in je slaap hebben gelegd. Gebruik ze als bron van ideeën: ze wijzen je op nieuwe wegen.

Gesprekken

Noteer interessante (flarden van) gesprekken die jezelf gevoerd hebt of gesprekken die je gehoord hebt.

Of ga in je notitieboek het denkbeeldige gesprek aan met iemand die belangrijk voor je is. Praat bijvoorbeeld met je superheld.

Schrijf in je notitieboek 'brieven' naar met mensen met wie je het contact hebt verloren of die overleden zijn. Deze denkbeeldige gesprekken kunnen je gedachten ineens helemaal openbreken.

Momenten

Maak notities van opmerkelijke momenten die indruk op je maken. Wat gebeurde er en waarom 'trof' het je? Dit soort momenten komen erg goed van pas als je een blogartikel of een verhaal schrijft en je hebt een voorbeeld nodig uit het dagelijkse leven voor je schrijfwerk.

Muziek

Zit er een muziekstuk in je hoofd? Noteer enkele songteksten of melodieën.

Wil dit muziekstuk misschien iets van jou? Schrijf het erbij. Of noteer wat het jou doet.

Verhalen

Noteer verhalen die je gehoord hebt en die je op een of andere manier aanspreken. Het is ook handig om deze verhalen op te nemen in je verhalenbank.


Zo opent een notitieboek eindeloze mogelijkheden om materiaal te verzamelen, technieken uit te proberen en onderwerpen uit te diepen.

Je ontdekt met het notitieboek waar je warm voor loopt en wat jouw thema's zijn. Losse flarden rijgen zich aaneen. Experimenteer wat bij jou en je projecten past.





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.