Tragedie wordt succesverhaal
03 september 2020 
2 min. leestijd

Tragedie wordt succesverhaal

Ze was onbedaarlijk verliefd en ongetwijfeld ook fabelachtig mooi. En ze liet vooral niet met zich sollen. Een gedwongen huwelijk met een man die ze verachtte? No way.

Jij kent haar ook. Of op zijn minst heb je wel eens haar naam horen vallen.

Ik heb het over Julia Capuleti. 

Als dat nog niet genoeg zegt: de Julia van Romeo. 

Julia en Romeo waren twee stapelverliefde tieners. Maar ze kwamen uit twee Italiaanse families die ernstig met elkaar overhoop lagen. Toch besloten ze helemaal voor elkaar te gaan. En dat liep nogal dramatisch af. 

Op dit moment ben ik in Verona om te genieten van het goede Italiaanse leven. 

Verona is daarvoor een prachtige stad. Maar het is ook het decor voor het pijnlijke drama van de twee geliefden. Want in deze stad heeft het zich allemaal afgespeeld. Tenminste volgens Shakespeare, die het verhaal van Romeo en Julia ombouwde tot het wereldberoemde toneelstuk. 

Maar Shakespeare had het hele liefdesverhaal ook maar overgenomen uit andere bronnen. Zelf was de Engelsman nog nooit in Verona geweest.

Even googelen ging ook nog niet. Uit oogpunt van fact checking was het alles bij elkaar nogal mager.

Lang verhaal kort: Julia Capuleti heeft nooit bestaan.

Net als haar geliefde Romeo Montecchi. Toch gaan hordes mensen in Verona kijken naar de Casa de Giulietta: het huis midden in het stadscentrum waar zij gewoond zou hebben. Vanwege coronavrees is Verona dit jaar lang niet zo vol met toeristen als andere zomers. Toch staat er voor Julia’s huis nog steeds een imposante rij wachtenden.

En wat hopen zij dan te zien?

Het balkon.

De beroemde plek uit het werk van Shakespeare, dat nu als bedevoortsoord voor romantische zielen dient. In werkelijkheid is het balkon een oude sarcofaag, die pas ergens in de vorige eeuw aan het huis vastgeplakt werd. Alles voor het mooie plaatje. Ik vind het fascinerend hoe fictie zo met het menselijk brein op de loop gaat, dat mensen bereid zijn om de werkelijkheid aan te passen. Verona bezorgde zichzelf een huis met een balkon zodat het verhaal over de twee geliefden weer klopt.

Het verhaal over Romeo en Julia hangt trouwens van domme toevalligheden aan elkaar. Als gevolg daarvan brengen de twee geliefden zichzelf uiteindelijk om. Een zeer tragische einde, dat met een beetje handigheid best vermeden had kunnen worden.

Daarover hoor je niemand.

Jammer van die ongelukkige wending van het lot, denken ze in Verona. Maar het was wel échte liefde. En dat is natuurlijk een toeristentrekker van jewelste.Verona heeft zichzelf uitgeroepen tot città dell’amore. Hedendaagse geliefden laten overvloedig hun liefdesverklaringen achter op de muren. Niet fijn, al dat gekladder. 

Maar voor wie daar doorheen kijkt: dat bedevaartsoord is voor citymarketeers een succesverhaal. Op de liefde.


   

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.