Pippi en Annika zijn geweldige schrijfhelden. Gebruik Pippi voor het creatieve werk en Annika om structuur aan te brengen.
Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Tafelkledia Efraïmsdochter Langkous - kortweg Pippi - is mijn jeugdheld. Ze improviseert, speelt en doet de dingen zoals ze in haar hoofd opborrelen. Ze leeft in het moment en bedenkt ter plekke fantastische verklaringen voor haar wilde daden.
Ze is ook een fantastisch rolmodel voor schrijvers. Schrijven als Pippi betekent onbekommerd schrijven vanuit intuïtie, zonder al te veel te hoeven nadenken.
Schrijven als Pippi is schrijven vanuit de losse pols.
In de Pippi-stand schrijf je zoals je denkt. Je takelt woorden vanuit je binnenste naar boven en laat ze op papier vloeien.
En herinner je je Annika nog?
Zij is het tegenovergestelde van Pippi. Ze werkt met zorgvuldige redeneringen en brengt structuur aan in alles wat ze doet.
Annika levert helderheid en samenhang.
Annika verbetert, verandert en versterkt, zodat je lezer moeiteloos de rode draad kan volgen.
Pippi en Annika vullen elkaar perfect aan. Als Pippi uit haar bol is gegaan, brengt Annika het schrijfwerk op orde. En als Annika haar precisiewerk heeft gedaan, komt Pippi met een verrassende uitsmijter.
Pas wanneer beide benaderingen zijn toegepast op een tekst, ontstaat een evenwichtig en boeiend verhaal dat blijft hangen bij je lezer. Een verhaal met plakkracht.
Maar wees wel voorzichtig: laat Pippi en Annika niet tegelijkertijd aan de slag gaan, want dat leidt tot chaos. Creativiteit en structuur zijn namelijk niet tegelijkertijd uit te voeren. Je raakt uit je ritme als je meteen je eigen zinnen gaat verbeteren. En als Pippi telkens gaat keten, komt Annika nooit klaar met haar zorgvuldige werk.
In het creatieve proces wissel je daarom af tussen Pippi en Annika, met veel afwisseling tussen originaliteit en ordening. Zo creëer je een tekst die zowel speels als gestructureerd is, en die de lezer boeit van begin tot eind.
Mijn tip: geef beide heldinnen allebei royaal de ruimte. Maar wel één tegelijk.