Zo vorm je het vervolgverhaal
20 november 2018 
3 min. leestijd

Zo vorm je het vervolgverhaal

Hoe gaat jouw persoonlijke verhaal verder in het komende jaar? Loop jij als een slaapwandelaar de toekomst in? Wil je je leven een nieuwe wending geven of vervolgstappen zetten?

Voorbereiding en klaarmaken voor vervolgstappen in een nieuwe periode: dat geeft niet alleen helderheid, maar ook grip op je eigen leven. Alleen al het nadenken daarover geeft me nieuwe energie. En daar neem ik graag uitgebreid de tijd voor.

Vraag jij je ook af wat je gaat doen in het komende jaar?

Heel bijzonder hoe de vorm van een verhaal daarbij past. We gebruiken immers verhalen om betekenis te geven aan ons leven. 

Met trage vragen krijg je je vervolgverhaal scherp

De volgende stap is om de lijnen door te trekken naar jouw vervolgverhaal. Door hier over na te denken, grijp je de kans om de scenarioschrijver van je eigen leven te worden. Je werkt vanuit je eigen inspiratie en je zet zelf de lijnen uit. 

Hieronder vind je een aantal vragen om je daarbij op weg te helpen. Het zijn zogeheten trage vragen: vragen waar je vaak niet een-twee-drie het antwoord op hebt, maar waar je de tijd voor moet nemen.  

Waar ga je naar toe?

Jouw verlangen

 • Wat is je verlangen? Hoe ziet er dat precies uit? Stel je het zo concreet mogelijk voor.
 • Hoe ziet succes er voor jou persoonlijk uit? En als je een voorbeeld daarvan geeft, wat is dat dan? En wat zou dat dan opleveren?

Jouw (werk-)doelen

 • Wat is je missie?
 • Wat wil je betekenen voor je klanten, teamleden, opdrachtgevers, organisatie?
 • Voor wie doe jij het? Wat willen deze mensen en wat hebben ze nodig? Welke problemen ervaren zij en welke resultaten kunnen ze met jou bereiken?

Jouw persoonlijke doelen

 • Hoe wil jij je voelen? Avontuurlijk? Vrij? Kalm? Creatief? Energiek? Verbonden? Geconcentreerd? En wat is daar dan voor nodig?
 • Op welke manier wil je zichtbaar zijn?
 • Waar wil je vandaag nog aan beginnen?
 • Wat wil je over een jaar gerealiseerd hebben?

Jouw ontwikkeling

 • Wat heb jij te leren? Of: welk obstakel heb jij te overwinnen?
 • Wat heeft jou sterker gemaakt en waar wil je meer van?
 • Wat staat jou te doen om super succesvol te zijn?
 • Komt er een thema naar boven waaraan je in 2019 wilt werken? Of een woord van het jaar? Zo'n woord helpt je om een focus te vinden, waardoor je er meer van gaat zien.

Hoe werken trage vragen?

Trage vragen gebruik je om antwoorden te vinden bij vragen die niet meteen te doorgronden zijn, maar die wellicht wel nieuwe kansen bieden. Je laat de vragen in gedachten een poosje sudderen. 

Na enige tijd komen mogelijke antwoorden of oplossingsrichtingen dan vanzelf in stukjes en beetjes naar boven borrelen.

 • Schrijf de vragen op een velletje papier en hang dat velletje op een zichtbare plaats: naast je beeldscherm, in je agenda of een andere vaste plek waar je vaak bent. Bekijk het dagelijks, bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen. Je brein gaat ermee aan het werk, zonder dat je er druk op legt.
 • Schrijf invallen direct op in een notitieblok, dat je altijd in je buurt hebt liggen. Ook losse flarden of tekeningetjes zijn interessant om te vangen in dit boekje. Het is handig om voor iedere vraag een aparte bladzijde te reserveren, want al gaandeweg zullen je meer invallen krijgen met mogelijke antwoorden of richtingen.
 • Je kunt natuurlijk ook een sparringpartner zoeken en elkaar bevragen over de bovengenoemde onderwerpen. Onderzoek samen wat meer helderheid verdient en waar je (te) snel denkt: 'dit is te veel gevraagd' of 'dit kan ik niet'.
 • Aan de hand van je aantekeningen zullen er nieuwe beelden ontstaan, die zich uiteindelijk ook in woorden laten vatten. Schrijf dat op: waar ga je naar toe en hoe ziet die weg eruit? En zijn daar onverwachte wendingen bij?

Een verhaal geeft je helderheid, richting en houvast. Dat wil niet zeggen dat het verhaal zich ook echt volgens die lijnen ontvouwt, want er komen altijd onvoorziene zaken op je pad. 

Maar als je je eigen verhaal in je hoofd hebt, zie je beter de mogelijkheden om nieuwe kansen te benutten die voorbij komen. Net zoals je ineens overal rode dingen ziet als je je focust op 'rood'.

Ga alvast op weg

Was je het afgelopen jaar veel van plan, maar kwam het er niet van, om wat voor reden dan ook? Laat dat het komende jaar niet opnieuw gebeuren, maar bepaal zelf je koers. Ook als je nog niet precies weet hoe en wat (en dat geldt voor de meesten van ons), kun je er toch richting aan geven. 

Zet nu daarvoor de eerste stap. Maak van het komende jaar een jaar dat 'succesvol' is, in de betekenis die jij persoonlijk aan dat woord geeft. 

  


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.