Voorstelronde: waar kom je vandaan en waar wil je naartoe?
16 oktober 2020 
3 min. leestijd

Voorstelronde: waar kom je vandaan en waar wil je naartoe?

Geen rondje met namen en functies, geen check-in, niks. Bij een training die ik laatst volgde sloeg de trainer de voorstelronde helemaal over. Er waren zelfs geen naambordjes. En zo zat ik met twintig andere deelnemers in een zaaltje, zonder dat ik enig idee had met wie ik de trainingsdag ging doorbrengen.

Het was in de tijd dat het helemaal normaal was om live een training te volgen. Wat lijkt dat alweer lang geleden.

Vooraf bij het koffieapparaat had ik hier en daar wel wat handen geschud en namen uitgewisseld (handen schudden, dat kon toen nog). Van het gros van de aanwezigen had ik echter geen idee wie ze waren en wat ze hier kwamen doen.

De rest van de dag had ik daar last van.

Als je niet weet met wie je eigenlijk te maken hebt, is het net alsof iedereen op de handrem staat. Later deden we diverse opdrachten in wisselende groepjes. Het was onontkoombaar dat we ons alsnog gingen introduceren. Want zonder te weten waar we vandaan kwamen en waarom we hier waren, konden we niet aan de slag.

Na afloop sprak ik de trainer aan.

Waarom had hij de introductie in hemelsnaam overgeslagen? Hij verwees naar het overvolle programma. Maar dat was niet het enige. Vooral was hij bang geweest dat mensen bij een voorstelronde hun hele levensloop gingen delen.

Dat zou te veel tijd uit zijn programma happen.

Nu weet ik ook wel hoe saai het is als twintig mensen in de voorstelronde uitweiden over hun geboortestreek, hun verschillende functies, verschillende rollen en de obstakels. Iedereen zegt ongeveer hetzelfde. Voor je gevoel verdoe je je tijd.

Na nummer drie haak je af, want de spanningsboog in de introducties (ik durf dat zeker geen verhalen te noemen) is meestal ver te zoeken. Toch is het een gemiste kans om de voorstelronde dan maar helemaal te laten schieten.

Er zijn namelijk talrijke leuke manieren voor een korte voorstelronde.

Een fijne manier is het gebruik van beelden, bijvoorbeeld met associatiekaarten. Iedere deelnemer kiest een kaart en vertelt aan de hand daarvan wie zij is en wat ze van de dag verwacht. Een klein verhaal, het liefst op een persoonlijke manier. Iets wat 'typisch jij' is, is nooit saai.

Als deelnemers hun verwachtingen voor de training expliciet uitspreken, zetten ze hun brein bovendien al in de leerstand. Ongemerkt zijn ze dus al begonnen. Als het allemaal toch te lang duurt, kan de leider van de bijeenkomst met zijn formulering ook sturen op de lengte van het antwoord.

Met welk woord beschrijf je je intentie voor vandaag? 

Dit geldt natuurlijk niet alleen bij trainingen. 

Ook bij vergaderingen moet je eerst even weten wie er zijn en hoe iedereen erbij zit. Iedereen moet even zijn stem laten klinken. Met een fijne opening schep je bovendien sfeer en staat iedereen op scherp, zeker als het een verrassende opening is.

Dat kan ook online. En misschien is dat nu wel belangrijker dan ooit, nu we massaal de gesprekjes in de wandelgangen en bij de koffie-automaat moeten missen.

Een prachtig voorbeeld hoorde ik van Frederique. Zij leidde een bijeenkomst van een werkgroep over de viering van het honderdjarige bestaan van een groot monument. Hoe vier jij je verjaardag, vroeg ze bij de incheckronde.

De deelnemers reageerden lacherig. Was dit nou een vergadering? Moesten ze het nu echt in een zakelijke sfeer over hun privéfeestjes gaan hebben? Haar vraag leek bovendien nergens naar te verwijzen.

Maar het werkte wonderbaarlijk goed.

Want de deelnemers kregen verrassende voorbeelden te horen. Ze voelden zich geïnspireerd over de verschillende manieren om feestjes te vieren. Mensen waren helemaal op elkaar afgestemd.

In de rest van de bijeenkomst kon Frederique steeds speels verwijzen naar uitspraken uit de introductie. Zeg Freek, jij houdt toch zo van een dansfeest op het strand met vuurkorven erbij? Hoe gaan we zelf de vuurkorven aansteken?

Het beeld van het verjaardagsfeestje maakte bovendien meer creatieve ideeën los dan anders het geval was geweest. Achteraf zagen de deelnemers het ook.

De uitwisseling over verjaardagsvieringen was geen tijdversnipperaar, maar juist een kick-start. Het feest kon beginnen.


       

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.