Kun jij het je veroorloven niet te wandelen?
10 oktober 2012 
2 min. leestijd

Kun jij het je veroorloven niet te wandelen?

Hoeveel er ook verandert in ons werk, voor velen van ons blijft het leveren van ideeën een belangrijk bestanddeel. Maar investeer jij daar ook in, zodat jij van waarde blijft op de arbeidsmarkt? 

Velen van ons zijn hoofdwerkers. De hele dag zijn we druk bezig om onze weg te vinden in de informatiestroom. 

We analyseren, zetten lijnen uit en beslissen. Daar zijn we vaak heel goed in geworden. Scherp denken, actieplannen maken en alle deadlines halen: prima gewerkt vandaag

Andere dingen doen we veel minder. 

Zo bungelen afstand nemen en jezelf opladen bijna altijd onderaan het prioriteitenlijstje.

Dat is eigenaardig.

Want als ik iemand vraag wanneer hij of zij de beste ideeën krijgt, krijg ik bijna altijd reacties als deze:

 • bij een wandeling in het bos of op het strand
 • tijdens het werk in de tuin
 • als ik in bed lig te mijmeren in bed voordat ik daadwerkelijk opsta
 • bij het beluisteren van muziek
 • op de fiets
 • bij het opruimen of een ander karweitje
 • als ik een praatje maak met iemand die ik niet ken
 • in de douche of in bad
 • in de trein of in de auto
 • als ik een interessant boek lees
 • tijdens het hardlopen
 • als ik iemand ontmoet die me een onverwachte vraag stelt
 • bij het uitlaten van de hond
 • bij een bezoek aan een tentoonstelling

Van de ene bijeenkomst naar de andere snellen, dat staat daar niet bij. Hard nadenken achter je beeldscherm of efficiënt je to-do-lijst afhandelen evenmin. 

Geïnspireerd blijven vergt aandacht.

Zeker als jouw werk voornamelijk bestaat uit het bedenken en uitdragen van ideeën. Als je anderen wil inspireren, is het noodzakelijk dat je ook je eigen inspiratiebronnen dagelijks voedt. 

Want wie zelf niet geïnspireerd blijft, kan moeilijk anderen bezielen.

Ga daarom op zoek naar manieren om het eigen vuurtje brandend te houden. 

Bijvoorbeeld met activiteiten waarbij je je gedachten kunt laten dwalen. Routinekarweitjes en lichamelijke inspanning zijn daarvoor ideaal. 

Maar het kan ook door je hoofd leeg te maken, bijvoorbeeld met freewriting (een schrijftechniek) of meditatie. Daarnaast kun je jezelf op allerlei manieren voeden met nieuwe ideeën en informatie. Bijvoorbeeld door een workshop te doen. 

Of een verzameling te beginnen. Een bezoek aan een expositie, praten met interessante mensen of leesvoer: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Kom je hok uit.

Het is alweer enige jaren geleden dat hoogleraar innovatie Jeff Gaspersz het lezenswaardige boekje Je hok uit! schreef. Daarin staat één zin die me altijd is bij gebleven.

"Wanneer je weet dat wandelingen je ontspannen en dat de ideeën dan vanzelf komen, kun je je dan permitteren om niet te wandelen?"

Deze zin trof me, hoewel ik het zelf zeker niet makkelijk vind om me er daadwerkelijk dagelijks toe te zetten. 

Een kwartier wandeltijd om beter en efficiënter te werken: dat is wel even een ander perspectief op productiviteit dan voortjakkeren en doordouwen. Maar ik weet inmiddels dat het werkt. Een wandeling is juist méér productie, niet minder. 

En jij? Kun jij je veroorloven niet te gaan wandelen?  

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.