Waarom is storytelling belangrijk

Wat is een narratief?

Een narratief geeft context en betekenis aan gebeurtenissen om ons heen, maar ook aan initiatieven, denkwijzen of ontwikkelingen. Het is ons grotere verhaal over van de werkelijkheid, vaak met als doel om ook anderen op die manier ernaar te laten kijken. Zo willen we hen bij ons idee of missie betrekken. 

Wat is het verschil tussen een verhaal en een narratief?

Een verhaal gaat over een gebeurtenis, over een ervaring. Het vertelt over wat er is gebeurd, waar en wie erbij betrokken waren. Een verhaal heeft personages, een begin, midden, einde en een plot. 

Een narratief is breder. Het gaat niet alleen om de gebeurtenissen zelf of om het bouwen van een plot. Het narratief geeft het kader wat gebeurtenissen betekenen en wat je ervan kunt leren.

Een narratief weerspiegelt de normen, waarden en overtuigingen van een groep, cultuur of samenleving, waarmee mensen betekenis geven aan de wereld. Het vertelt waarom we hier zijn, waar we naartoe gaan, wat belangrijk is en zelfs wat echt is en wat niet. Het narratief geeft het kader wat gebeurtenissen betekenen en wat je ervan kunt leren. 

Het geeft het grotere verhaal waar we in geloven, onze visie op de wereld.

Wat kun je doen met een narratief?

We hebben altijd keuzemogelijkheden hoe we de wereld bekijken of omstandigheden interpreteren. Je kunt het narratief van anderen volgen maar je hebt ook mogelijkheden om van narratief te wisselen, te veranderen of aan te passen. 

Je kunt bijvoorbeeld het glas als halfvol of als halfleeg beschouwen. Beide opvattingen zijn waar; je hebt hierin zelf een keuze. Je kunt dus een ander frame maken om naar de wereld te kijken.