Wat is storytelling?

Wat is storytelling? Kortgezegd is storytelling het toepassen van verhalen om een doel te bereiken en betrokkenheid te creëren. Verhalen zijn namelijk een ideale manier om contact te maken, mensen te raken, te verleiden, zingeving of helderheid te bieden, fans te krijgen of de saamhorigheid te vergroten. Verhalen raken ons, maken concreet, zijn gemakkelijk te delen en geven betekenis.

Wat is storytelling nog meer?

Veel, want het element telling in storytelling is eigenlijk te beperkt. Want het gaat ook om luisteren, vangen, vormen, leren en verspreiden. Pas in de volle breedte wordt de kracht van verhalen voelbaar.

In dit filmpje vertel ik er meer over:

Waarom storytelling?

Verhalen vormen een effectieve manier om te communiceren en zo tot betrokkenheid en resultaten te komen. Bij grafieken of veel feiten en cijfers haken we al snel af. Visueel materiaal is een must geworden om mensen te boeien. En vooral: een goed verhaal vertellen, waarvan het hart sneller gaat kloppen.

Verhalen zijn de vorm waarin we informatie in onze hersenen opslaan en delen met anderen. We houden van een actieve held, die een obstakel overwint en een gesloten einde. Alle klassieke verhalen zijn op die manier opgebouwd. En zo bewaren we ook onze herinneringen in het geheugen.

Verhalen vormen een effectieve manier om te communiceren, te verbinden en tot resultaten te komen. Bij grafieken of veel feiten en cijfers haken we al snel af. De kracht van storytelling is onder meer dat mensen meteen beelden voor zich zien. Dat is belangrijk, want onze hersenen verwerken informatie voor een groot deel via het visuele kanaal.

Verhalen bieden ook een samenhang. Daardoor kunnen we iets beter begrijpen, onthouden en doorvertellen.

Het gaat altijd over mensen

Ook dat sluit aan bij de manier waarop ons brein functioneert. Als een flatgebouw instort, zijn we meer geïnteresseerd in het gezin dat z’n hele hebben en houwen kwijtraakt dan in de constructiefout die de instorting veroorzaakte. Het persoonlijke drama trekt ons meer dan de rationele feiten.

Verhalen wekken op hun beurt ook betrokkenheid op. Binnen een organisatie die in verandering is, kunnen mensen via verhalen zich vereenzelvigen met iets groters dan zijzelf.

Mensen voelen zich verbonden met het onderwerp, vertellen over hun eigen belevenissen en obstakels die zij op hun weg tegen komen. Ze leggen zelf verbanden en zien wat er nodig is om de verandering tot stand te brengen.

Dankzij het delen van verhalen raken zij geïnspireerd.

Hoe werkt storytelling?

Een verhaal, op de juiste manier verteld, kan mensen raken en tot actie aanzetten. Op steeds meer terreinen wordt daarom storytelling ingezet.

Steeds meer experts bevelen daarom de toepassing van verhalen aan om maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen, beter onderwijs te geven of innovaties door te voeren.

Zo bepalen verhalen de manier waarop we denken en daarmee ook ons leven. Wie veranderingen tot stand wil brengen, kan niet zonder verhalen. Over het begin en het einde en alles wat daar tussen zit. En vooral over het waarom.

Meer weten over storytelling en de toepassingen daarvan?

>> Lees hier alle vragen en antwoorden over storytelling

Wat is storytelling - sigrid van iersel

Over Sigrid van Iersel

 

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die gefascineerd is door de kracht van schrijven, creatief denken en storytelling. Ik help maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen aan pakkende verhalen om helderheid te geven, een crisis te verwerken en draagvlak voor veranderingen te creëren.

Ik schrijf teksten, geef advies en doe onderzoek naar trends op het gebied van storytelling en innovaties. Lees hier wat voor soort verhalen ik maak.

Verhalen zijn pas interessant als er iets op het spel staat. Net als in films en romans gaat het over de weg er naar toe, inclusief alle obstakels, scherpe randjes en nieuw verworven inzichten. Dat sleept mensen mee.

Professionalisering van storytelling voor en in organisaties in Nederland vind ik belangrijk. In 2015 werd ik daarom mede-oprichter van het Storytelling Gilde. Ik was de eerste in Nederland die een boek schreef over de toepassing van verhalen in teksten: Toverballen voor het Brein.

Storytelling is ook een prachtig middel om te gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarover schreef ik het boek Jongleren met vermicelli – Creëer en leef je verhaal. Ook ben ik samen met Marenthe de Bruijne de auteur van het boek Lenig Denken (over het oprekken van je creatieve denkspieren).

 

>> Naar mijn aanbod