Week na week stond de groentezak bij de verkeerde voordeur
05 november 2021 
2 min. leestijd

Week na week stond de groentezak bij de verkeerde voordeur

Laatst belde de buurman van nummer 19 aan met een bruine papieren zak vol verlepte groenten. De groentezak werd elke keer ten onrechte bij zijn voordeur neergezet, morde hij.

Wekenlang had hij de zak in alle stilte naar mijn voordeur verplaatst, want ik ben degene met een abonnement op deze zak met biologische groenten.

Maar nu had hij er genoeg van.

Laatst was hij enkele dagen niet thuis geweest en waren de wortelen, broccoli en winterpostelein in weer en wind helemaal verpieterd.

Verwonderd keek ik hem aan. Al vele jaren ontvang ik mijn groenteabonnement op nummer 15, dus waarom zou de bezorger de zak nu ineens bij nummer 19 parkeren? Het huisnummer stond bovendien duidelijk op de zak vermeld.

De leverancier begreep er ook niets van, bleek bij navraag.

Nee hoor, onze bezorger zet de zak altijd neer bij nummer 15. Het werd steeds raadselachtiger. Ik dacht dat het glashelder was waar de groenten bezorgd moeten worden. Toch deed de bezorger week na week het verkeerde.

Als jij teksten schrijft, gebeurt er misschien iets soortgelijks.

Je schrijft iets, maar de boodschap komt totaal niet over. Mensen reageren niet. En jij snapt niet hoe dat komt, want het is toch allemaal zo logisch. Maar vanuit jouw perspectief zie jij niet waar het mis gaat. Waar hangt jouw lezer uit? Wat heeft hij of zij nog meer te doen in zijn leven? Hebben jullie het wel over hetzelfde?

Pas als je je verplaatst in het perspectief van de ander, dan zie je het ineens.

Zelf ontdekte ik bij toeval hoe de vork in de steel zat bij een wandelingetje door de straat. Ik bleef staan op de plek waar de bezorger doorgaans zijn busje even parkeert om de zak af te leveren.

Vanuit dit punt zag ik dat er bij nummer 19 helemaal geen huisnummerplaatje op de gevel hangt. En dat het huisnummer van nr. 17 vanuit deze plek wel in het oog springt.

Bij toverslag begreep ik wat er gebeurde.

Waarschijnlijk was er een nieuwe bezorger actief, die het huis links van nummer 17 als nummer 15 beschouwde. Terwijl ons huis rechts van nummer 17 ligt, iets meer verscholen achter een grote beukenheg.

Deze verklaring gaf ik door aan de leverancier. Sindsdien krijg ik de groentezak weer keurig bij mijn eigen voordeur bezorgd, zonder tussenkomst van de buurman.

Wil jij ook lezersgericht leren schrijven?

Ik noem dat Schrijven met PlakkrachtLezers vinden jouw teksten zo aantrekkelijk dat ze jouw verhaal onthouden. En daardoor ook in beweging komen.

Hierover gaat mijn training Schrijven met Plakkracht. Houd mijn blogs in de gaten als je hier meer over wil weten. Voor jou als je iets wilt uitdragen dat tot nu toe niet opgepikt wordt. Of als je met veel meer plezier en effectiever wilt leren schrijven.

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.