37 manieren om creatiever te worden

Hoe word je creatiever? Wat kun je doen als je vastzit? Lees deze 37 tips om creatiever te worden.

Creatiever worden? Dat doe je zo:

1. Ga rommelen

Zeg tegen jezelf: ik ben niet echt aan het werk, ik rommel alleen wat aan. Je raakt hierdoor gemakkelijk in een ontspannen stemming die nodig is om echt aan je werk te beginnen. Maak bijvoorbeeld een lijst van je successen uit het verleden. Wanneer je een dip hebt, kijk je naar deze lijst.

2. Neem altijd een notitieboekje mee

Het notitieboek is een zaaibed waar je je invallen en opmerkelijke details bewaart voor later gebruik. Door je invallen te noteren leer je jezelf beter waarnemen. Je dwingt je jezelf bovendien om je gedachte voor een deel uit te werken. Schrijven is denken op papier. 

3. Trek erop uit

Een van de meest effectieve én aangename acties om tot meer ideeën te komen is naar buiten te gaan, nieuwe dingen te ontdekken en jezelf te verwonderen. Ga bijvoorbeeld op kunstenaarsuitje.

4. Neem pauzes

Tijdens pauzes krijgt je brein gelegenheid om ongestoord nieuwe verbindingen te leggen. Daardoor ontstaat vaak een overvloed aan ideeën.

5. Omring jezelf met creatieve mensen

Daag jezelf uit regelmatig mensen te ontmoeten met een creatief beroep, zoals een vormgever, een groep muzikanten of een architect. Het is hun vak om zich te onderscheiden met hun creativiteit. Hoe pakken zij dat aan? Welke rituelen passen zijn toe? Hoe blijven zij spelen?

6. Werk samen

Zoek voorbeeldfiguren en andere interessante mensen op om nieuwe informatie te delen of om kennis en ideeën uit te wisselen. Deze ontmoetingen leiden tot ideeënseks.

7. Oefen, oefen, oefen

Probeer uit wat werkt en wat niet. Doe het een volgende keer op een betere manier en bekwaam je daarin.

8. Sta jezelf mislukkingen toe

Een 'fout' is het gevolg van een actie die je terecht hebt ondernomen maar die nog niet tot het gewenste resultaat hebt geleid. Je hebt je goede bedoelingen getoond en iets opgestoken. Noem het uitproberen van nieuwe dingen daarom een experiment, zodat je ervan gaat leren.

9. Dwaal rond

Ga naar buiten en wandel rond zonder een gericht plan. Daarmee geef je je onderbewuste de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen.

10. Bekijk films

Bekijk televisieprogramma's, documentaires en films. Zo krijg je mogelijk een nieuw perspectief op een thema.

11. Neem rust

Rust is een belangrijke voorwaarde om nieuwe ideeën te krijgen, omdat je brein dan ongestoord allerlei nieuwe verbanden kan leggen. Dus neem regelmatig een pauze en geef jezelf suddertijd.

12. Neem risico's

Neem de ruimte om te experimenteren en daadwerkelijk iets te doen, ook al ben je niet goed voorbereid. Zelf dingen uitproberen leveren je in ieder geval nieuwe ervaringen op.

13. Leg jezelf beperkingen op

Beperk je mogelijkheden. Zing op één toon. Schilder in één kleur. Schrijf een tekst in de vorm van een haiku of sonnet met een beperkt aantal woorden en lettergrepen.

14. Ruim je werkplek op

Door zaken te verwijderen of weg te laten, schep je ruimte - al dan niet letterlijk - voor nieuwe ideeën.

15. Maak lol

Geniet ervan en maak het leuk voor jezelf. Speel en maak plezier.

16. Zoek contrasten

Gebruik tegenstellingen in allerlei vormen: donker-licht, zacht-scherp, warm-koud, groot-klein, inkapselen-uitpakken, zwart-wit. Wat brengt je op een nieuw spoor?

17. Zet je onderwerp in een andere context

Bekijk je onderwerp op een andere manier door de context te veranderen. Door het nieuwe perspectief krijg je andere ideeën. Kunstenaars leren op de academie met spiegels te werken. In spiegelbeeld zien ze ineens wat er ontbreekt.

18. Ga droedelen

Droedels zijn losse krabbels die je tamelijk achteloos maakt. Het is een goede manier om je hoofd leeg te maken, waardoor je gemakkelijk nieuwe inspiratie krijgt.

19. Zing onder de douche

De douche biedt weinig afleiding, waardoor gemakkelijk inzichten naar boven borrelen die al ergens in je hoofd zaten. Als je ook nog zingt, word je extra vrolijk.

20. Vereenvoudig je idee

Simpele vormen laten zien waarin de essentie zit. Wat kan compacter? Wat kun je weglaten zonder dat de functie verandert?

21. Ga bewegen

De combinatie van frisse lucht en regelmatige beweging stuwt bloed door je lichaam én je brein. Beweging verheldert je gedachten. Wandelingen maken, dat is dus een uitstekend idee.

22. Herhaal je ideeën en diep ze uit

Door bestaande ideeën nogmaals te gebruiken maar nu op een andere wijze kom je tot verdieping.

23. Zoom in

Kijk met andere ogen naar een vertrouwd onderwerp, alsof je ogen een macro-fotocamera zijn. Onderzoek specifieke details. Wat zie je wat je eerst nog niet opviel?

24. Meng dingen door elkaar

Ga remixen. Vermeng diverse zaken of combineer twee elementen uit verschillende werelden tot iets nieuws.

25. Gedraag je als een toerist in eigen omgeving

Trek erop uit, zoek het avontuur en kijk met nieuwe ogen naar je eigen wijk of buurt. Wat valt op? Wat zie je nu waar je anders aan voorbij gaat?

26. Gebruik muziek

Muziek is een uitstekend hulpmiddel om een nieuwe atmosfeer te scheppen en jezelf in een creatieve stemming te brengen.

27. Keer bestaande regels om

Keer je uitgangspunten om. Hoe kun je ervoor zorgen dat je relatie met je opdrachtgevers slechter wordt? Hoe kun je klanten zelf het werk laten doen?

28. Maak aantekeningen

Zet je eigen systeem op om je waarnemingen, invallen en ideeën vast te leggen, want dat zijn je grondstoffen voor ideeën. Verzamel ook citaten, gebeurtenissen, wensen, knipsels, dialogen, lijstjes en andere inspiratiebronnen. Lees je aantekeningen regelmatig door. Daardoor zie je nieuwe dwarsverbanden en kom je op andere ideeën.

29. Begin met iets ongerijmds

Gebruik iets ongebruikelijks als startpunt en bouw daar op voort.

30. Borduur voort op clichés

Laat je inspireren door afgesleten beelden zoals blonde vrouwen bij dure auto's of vastgeroeste uitdrukkingen als 'vallende herfstblaadjes'. Geef een cliché een eigen twist of vergroot het uit. Zo groeit het uit tot een nieuw idee.

31. Neem afstand

Neem afstand in ruimte en tijd. zo stimuleer je je brein om abstracter en breder te denken. Verplaats je bijvoorbeeld in de toekomst en bedenk hoe je dan een bepaald vraagstuk zou beantwoorden, bijvoorbeeld in de vorm van een vision board. Anders doen leidt tot anders denken.

32. Zonder jezelf af

Breng bijvoorbeeld tijd door in de natuur. De bomen, vogels en velden halen je 'uit je hoofd', waardoor ingevingen vanuit je binnenste naar boven kunnen borrelen.

33. Maak associaties

Neem je onderwerp als uitgangspunt en bedenk daar nieuwe woorden bij. Noteer alle ingevingen die je krijgt, rijp en groen. Maak bij deze woorden weer nieuwe associaties. Je beweegt dus van je onderwerp weg. Dat helpt je om vaste denkpatronen te doorbreken.

34. Verander van vorm

Kies een andere vorm of wissel van genre als je een nieuwe impuls nodig hebt. Doordat je op een andere manier met je onderwerp bezig bent, kom je op nieuwe gedachten.

35. Gebruik metaforen

Door een metafoor te gebruiken spreek je andere delen in je brein aan, waardoor je op hele andere sporen komt bij het ontwikkelen van ideeën.

36. Zet door

Zoek altijd naar nieuwe mogelijkheden en hou vol. Wat succesvolle ideeën onderscheidt van gewone ideeën is dat de bedenkers er tijd en doorzettingsvermogen in gestoken hebben.

37. Maak het af

Ga voort op de ingeslagen weg en maak je droomplan waar. Blijf je idee doorontwikkelen, uitbouwen en fijnslijpen. 

Succes!