Je kunt jezelf ook een ander verhaal vertellen
02 november 2020 
1 min. leestijd

Je kunt jezelf ook een ander verhaal vertellen

Vertel jij jezelf dat jij steeds de dupe bent? Of dat je een nieuwe stap eerst alleen wil ‘proberen’, omdat het waarschijnlijk wel weer mislukt? Of dat jij het nu eenmaal altijd alleen moet doen?

Verhalen die je al heel lang met je meedraagt zijn soms niet meer zo behulpzaam. Ze kunnen vaste overtuigingen worden die je niet verder helpen. Maar je wordt niet gelukkiger als je je concentreert op wat er niet is.

Je denkt jezelf de put in.

Je kunt ook onderzoeken of er een andere kijk mogelijk is op de verhalen die je met je meedraagt. 

Een voorbeeld van mezelf. Wat bijna niemand weet is dat ik jarenlang de ene sollicitatiebrief na de andere verstuurd heb. Soms was ik vlak bij de begeerde baan en zag ik mezelf al werken in de nieuwe functie. 

Maar toch liep het telkens weer mis. 

Dit duurde maar liefst zeven jaar. Ik voelde me behoorlijk mislukt. Alsof niemand me wilde hebben. Bovendien kon ik hierdoor niet naar de Randstad verhuizen, waar mijn geliefde werkte.

Het verhaal veranderde toen ik met andere ogen ging kijken.

Bij mijn toenmalige werkgever werd ik telkens voor nieuwe projecten en functies gevraagd. Bij nader inzien kreeg ik eigenlijk bijzondere kansen. 

Op een dag was er een vacature in Den Haag. Opnieuw werd ik gewezen op deze bijzondere kans. Ik solliciteerde op deze interne functie en werd prompt aangenomen. 

Waar ik al niet meer op durfde te hopen, gebeurde toch: ik verhuisde naar Den Haag. En daar woon ik nu nog steeds.

Via je verhaal geef je sturing aan je leven.

Ook al blijven de feiten hetzelfde, zo’n hervertelling van je verhaal helpt je om los te komen van vastgezette patronen. Je kunt ermee schuiven, verhalen omvormen en andere accenten aanbrengen. Wie bijvoorbeeld avontuur tot belangrijk aandachtspunt maakt, lokt het avontuur eigenlijk al uit. 

Of je vertelt jezelf dat je 'weinig gedoe' hebt in je leven. Dan merk je op dat het eigenlijk altijd wel weer goed komt. Als je je verhaal op orde hebt, creëer je je eigen doorbraak

Meer hierover weten? Je leest het in mijn boek Jongleren met Vermicelli. Je bestelt het boek via mijn website.   

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.