Lijken jouw gedachten besluiteloos op de rotonde te blijven hangen, omdat je niet weet welke afslag je moet nemen? Voel je te weinig energie, omdat je te weinig uitdaging hebt?
Het zou zomaar kunnen dat die besluiteloosheid te danken is aan te weinig impulsen.
En daarin ben je niet de enige.
Noodgedwongen kregen veel mensen in het 'covidium' weinig prikkelingen toegediend. Ze zagen weinig andere mensen, gingen ze nauwelijks op stap en konden zich niet laven aan sportieve uitdagingen, inspirerende voorstellingen of andere spannende dingen.
Dat is niet gezond voor je hersenen. Natuurlijk is rust fijn (en daar genieten ook veel mensen van), maar te weinig prikkels is niet goed voor je mentale gezondheid. Zonder voldoende impulsen kachelen je hersenen achteruit.
Het wordt dan steeds moeilijker om helder te blijven denken en in onduidelijke situaties de juiste keuzes te maken. Je bent ook minder veerkrachtig als het ergens tegenzit.
Om je brein langdurig lenig te houden, dien je je hersenen regelmatig een uitdaging te geven of een verrassing te bezorgen.
Hoe doe je dat dan?
Door jezelf een ‘verrijkende omgeving’ te bieden, zoals neuropsychologen dat noemen. Ze bedoelen daarmee een stimulerende omgeving, waarin je van alles kunt ontdekken en uitproberen. Een plek waarin je je vrij kunt bewegen en waar je veel uitwisselt met andere (onbekende) mensen.
Gun jezelf die prikkels. Bezorg jezelf weer beweging (letterlijk!). Geef jezelf nieuwe indrukken. Ga vaker (weer) naar buiten. Voor de een is dat het bos, voor de ander een levendig stadscentrum.
Ontmoet andere mensen, zodat je andere denkbeelden hoort. Want mensen die anders denken dan jij, geven je stof tot nadenken. Breinprikkels gegarandeerd.