Dus jij denkt dat je kunt schrijven?
06 februari 2012 
2 min. leestijd

Dus jij denkt dat je kunt schrijven?

Dus jij denkt dat je kunt schrijven? Een beruchte zin, waarmee ik als schrijver regelmatig om de oren geslagen werd.

Als je vertelt dat je zelf van schrijven houdt, lijkt het wel of mensen in je omgeving het extra leuk vinden om te testen hoe het precies staat met je schrijfkwaliteiten. 

Diverse collega's en leermeesters deden er graag aan mee. Niet altijd leuk, maar het heeft me wel een aantal leerzame ervaringen opgeleverd.

Let op 'spelfouten'

Zo kreeg ik bij mijn allereerste serieuze sollicitatiegesprek als verslaggever een verzoek om enkele artikelen mee te sturen. Zo kon de selectiecommissie een indruk krijgen van mijn schrijfwerk. Ik had drie maanden stage gelopen bij een dagblad, dus ik was blij dat ik enkele échte artikelen kon meesturen. 

De hoofdredacteur keek buitengewoon streng naar mijn werk. "Dus jij denkt dat je kunt schrijven", zei hij schamper. "Waarom staan er dan zoveel spelfouten in?" 

Ik weet nog steeds niet of dit zijn merkwaardige gevoel voor humor was, waarmee de hoofdredacteur zijn sollicitanten van hun stuk wilde brengen. Of dacht hij werkelijk dat ik niet kon spellen? 

Het gewraakte stuk waarin hij zoveel 'spelfouten' had aangetroffen, ging over een expositie over vooroorlogse dagbladen. Dat verslag bestond voor een deel uit citaten uit de jaren dertig – inclusief de spelling van die tijd.

Korte metten

Na twintig jaar ervaring in de journalistiek dacht ik wel enige kennis van zaken te hebben. Totdat ik een masterclass volgde onder leiding van Gerard van Westerloo. Beroemd om zijn reportages in Vrij Nederland en inmiddels helaas overleden. 

Ik deed extra mijn best op een reportage over pionierende Nederlanders in een Italiaanse 'agriturismo', die ik speciaal voor deze masterclass gemaakt had. Maar Van Westerloo maakte er korte metten mee. Dus jij denkt dat jij kunt schrijven?

Hoe meer schrijfmeters, hoe beter

Het was een harde les van Van Westerloo, maar hij had wel gelijk. Ik leerde er veel van. 

Wat ik nu weet is dat je over schrijven nooit uitgeleerd raakt. Wel raken je schrijfspieren beter getraind naarmate je meer schrijfmeters maakt. Gevoel voor taal speelt natuurlijk een rol. Maar het is vooral een kwestie van veel doen. 

Laatst mocht ik leerlingen op een middelbare school over mijn schrijfervaringen vertellen. Het doel was om hen kritischer naar hun eigen schrijfproducten te laten kijken. Want schrijven gaat altijd in denkstappen, waarbij je ideeën bedenken, schrijven en redigeren zoveel mogelijk uit elkaar trekt. 

Wat je in het begin op papier zet, is alleen nog maar een eerste versie.

Daarna komt het aan op herschrijven en nog eens herschrijven. Samen met de docenten had ik het programma in elkaar gezet. Aan het einde van onze voorbereidingsbesprekingen moesten we nog een prikkelende naam verzinnen voor het schrijfevenement. 

Helaas voor de leraren Nederlands werd het een Engelse titel. Maar wel een die de kern krachtig weergaf: So you think you can write?

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.