Meesterschap | Word slapend creatief (net als Dali)
07 februari 2023 
1 min. leestijd

Meesterschap | Word slapend creatief (net als Dali)

Talrijke kunstenaars hebben hun eigen methoden ontwikkeld om hun creativiteit aan te wakkeren en te vernieuwen. Zo iemand was ook Salvador Dali: hij werd slapend creatief. Of eigenlijk: halfslapend.

Salvador Dali was helemaal bezeten van beelden die via het onderbewuste tot hem kwamen. Hij probeerde daarom dromen tot kunst te transformeren, wat leidde tot kunstwerken vol excentrieke visioenen.

Bovenal was Dali geïnteresseerd in dromen die je in je halfslaap ontvangt: de hypnagogische toestand. In deze fase kun je korte maar intense hallucinaties beleven. 

Hij had wel een probleempje. Zodra je wakker wordt, vergeet je deze beelden en geluiden vaak weer.

De Spaanse kunstenaar had daarom een eigen techniek ontworpen om zichzelf wakker te maken, net voordat hij volledig in slaap viel. Als hij in zijn leunstoel zat voor een dutje hield hij een lepel in zijn hand.

Zodra Dali weg sukkelde, viel de lepel naar beneden.

Onder de lepel lag een bord, zodat hij meteen wakker schrok. Deze techniek is het verticale hypnagogische dutje gaan heten.

Ook jij kunt net als Dali deze techniek toepassen om al slapend je creativiteit aan te wakkeren. Ga slapen met een lepel (of sleutelbos) in je hand. Als je spieren zich ontspannen, valt je voorwerp op de grond en schrik je direct wakker. Schrijf elke ingeving op in je notitieboek en gebruik deze oogst om je creatieve werk te verrijken.

Als extra toevoeging kun je ook een vraag of uitdaging in gedachten nemen. Concentreer je op deze vraag als je je ogen sluit en laat je dromen het werk doen. Hiermee train je jezelf om ontvankelijk te worden voor reacties vanuit je onderbewuste. 

Voor iedere schrijver is het belangrijk om creatief te blijven.

Dat kan via dromen, maar er zijn nog talrijke andere inspiratiebronnen.

Als je jezelf niet creatief durft te vernieuwen, glijd je af naar routinewerk. Je verliest niet alleen langzaam je energie en werkplezier, maar ook je vermogen om van waarde te blijven voor opdrachtgevers, samenwerkingspartners of andere partijen.

Die waarde is cruciaal, al was het alleen maar om binnenkort niet links en rechts gepasseerd te worden door AI-tools als ChatGPT. Tools die veel schrijfwerkzaamheden beter en sneller kunnen dan jij.

Met je eigen creativiteit maak je blijvend het verschil.

Wil je ook je creativiteit als schrijver een nieuwe impuls geven?

Meld je dan aan voor de schrijftraining Meesterschap met PlakkrachtVoor schrijfprofessionals die hun schrijfwerk naar een (nog) hoger creatief niveau willen tillen.

Niet slapend trouwens, want ik geloof dat het maken van veel schrijfmeters noodzakelijk is om nieuwe manieren blijvend in de vingers te krijgen.

Dit is de aanmeldpagina: 

>> Meesterschap met Plakkracht

Op 13 februari gaan we van start, dus je aanmelding kan nog net!


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.