Het spaghetti-misverstand
17 juni 2023 
2 min. leestijd

Het spaghetti-misverstand

Overal ter wereld kun je spaghetti bolognese bestellen, gemaakt met gehakt, tomatenpuree, ui, wortel en selderij. De saus wordt over de spaghetti gegoten en vervolgens royaal bestrooid met Parmezaanse kaas. Toch word in Bologna deze internationale klassieker niet geserveerd.

Sterker nog, ze gruwelen ervan. 

Nu hebben de Italianen een obsessie met hun eten. Hoe het precies bereid moet worden en wat tot de echte tradities behoort, dat komt heel nauw. 

Vaak zijn die tradities helemaal niet zo oud, zoals het kerstbrood panettone of spaghetti carbonara. En vaak zijn ze ook nog eerder van Amerikaanse dan Italiaanse oorsprong, want geëmigreerde Italianen vonden in hun nieuwe vaderland hun keuken opnieuw uit.

Bologna geldt uiteraard als de plek waar de Bolognesesaus vandaan komt. De traditionele ragu alla Bolognese bestaat uit gemalen rundvlees, pancetta, ui en tomaat. Heel simpel, zonder wortel of selderij. En zonder enig spoor van paprika, courgette en andere groenten uit de 'Italiaanse mix' van de supermarkt. 

Volgens de traditie uit deze stad geldt er in ieder geval een ijzeren wet: de saus wordt in géén geval geserveerd met spaghetti zoals de hele wereld het kent. In plaats daarvan gebruiken ze tagliatelle of een andere platte pasta waarin eieren verwerkt zijn. 

Daar schuilt een grote emotie achter. Of beter gezegd: een enorm gevoel van regionale trots. 

Spaghetti bestaat alleen uit meel en water en is daarom kenmerkend voor armere regio's in Italië. Bologna wil absoluut niet geassocieerd worden met armoede, want de regio waar deze stad zich bevindt, staat juist bekend om zijn overvloed aan dierlijke producten. De stad heeft er zelfs de bijnaam La Grassa (de vette) aan te danken. 

De Bolognese-saus hoort dus bij eierpasta, zoals Romeo bij Julia. 

Het gerecht dat wereldwijd bekend staat als typisch Italiaans, verschilt dus wezenlijk van het culinaire erfgoed uit Bologna zelf. Stel je eens voor dat je jouw idee, concept of verhaal niet meer herkent. Zou je het dan loslaten of zou je al je krachten inzetten om de oorspronkelijke versie te behouden? 

Het is natuurlijk geweldig als je met je eigen concept of verhaal echt van betekenis kan zijn. Ik weet ook dat dit niet altijd lukt, omdat anderen ermee aan de haal gaan. Bij het realiseren van je ideeën kun je je wel eens eenzaam voelen.

Hoe fijn is het als je een sparringpartner hebt die deze valkuilen kent en je kan wijzen op blinde vlekken? 

En die weet hoe jij het verhaal vertelt over je idee, zodat anderen het daadwerkelijk oppikken? 

Daarom heb ik een plaats voor jou in mijn mentorprogramma Mission Possible. Als jij daarvoor de eerste stap zet, natuurlijk! 

Ik nodig je uit om met mij in gesprek te gaan, bijvoorbeeld als je een missiegedreven leider of ondernemer bent. We houden dan een vrijblijvend gesprek over jou, je ambities en je onderneming of organisatie. Tijdens ons gesprek kijken we waar je nu staat en waar je naartoe wil. Ik zal je een aantal vragen stellen over je activiteiten, je aanbod en wat je dromen zijn. 

Samen kunnen we bepalen of mijn programma of ik de juiste match zijn om je daarbij te begeleiden. Net als de perfecte combinatie van tagliatelle en Bolognesesaus :)

Het adviesgesprek levert je altijd waardevolle inzichten op, dus...  waag het er gewoon op. 

>> Boek hier je gesprek

Samen kunnen we jouw ideeën en ambities versterken en er een 'mission possible' van maken.





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.