Hoe ontwerp jij je leven?
03 januari 2023 
3 min. leestijd

Hoe ontwerp jij je leven?

Een gloednieuw jaar met kansen, waarin jij de mogelijkheden pakt om er een vervuld en magisch jaar van te maken. Dat wens ik je toe voor 2023!

I invented my life, because I didn't like the one I had, zei Coco Chanel eens. Ze vond zichzelf uit, ontwierp haar eigen leven en werd daarmee onvergetelijk.

Hoe je je eigen leven ontwerpt, dat is ook een van de thema’s waar ik me dit jaar op ga richten. Via mijn coachactiviteiten help ik bevlogen mensen om hun verhaal te onderzoeken en eigen keuzes te maken.

Dat verhaal zet je bijvoorbeeld op je Over Mij-pagina, maar het gaat over veel meer.

Want je leven zelf ontwerpen - en naar je hand zetten - daarmee zorg je voor betekenisgeving. 

Sommigen weten meteen wat ze te doen staat en werkelijk van waarde te zijn, al dan niet geholpen door ongehoorde omstandigheden. Sommigen zoeken en vinden. En anderen dolen eindeloos.

Een voorbeeld van het eerste is Ru Paré. 

Ru was een kunstenares die in de oorlogsjaren haar leven een andere wending gaf en daarmee in alle stilte uitgroeide tot een icoon. Ik ken haar zelf pas sinds kort.

Best opmerkelijk, want ze heeft tientallen jaren in dezelfde Haagse straat gewoond als ik, dertig huizen verderop. Maar er was ook nog een sprong in de tijd te maken: Ze stierf in 1972, 25 jaar voordat ik hier kwam wonen.

Zonder attente buren had ik het misschien nog steeds niet geweten. Deze buren hadden haar biografie Verzetsheldin met Schilderkist van Wim Willems neergezet in de mini-bieb van onze straat en enkele relevante passages over haar voormalige woonhuis gemarkeerd.

Ademloos las ik hoe Ru tijdens de Duitse bezetting tientallen Joodse kinderen aan een onderduikadres hielp. Daarmee redde ze maar liefst 52 kinderen het leven, waarvoor ze in 1968 in Israel een belangrijke onderscheiding ontving.

Dat verzetsleven begon met een dapper besluit. Als kunstschilder weigerde ze om lid te worden van de Duitse Kultuurkamer. Vervolgens rolde ze stap voor stap het verzet in. Er was geen groots weloverwogen plan; ze ging het gewoon doen.

Met grootse daden als gevolg. 

Na de oorlog sprak ze weinig over haar moedige activiteiten. Over hoe ze te werk ging, heeft ze altijd gezwegen. Ook over haar motieven heeft haar biograaf nauwelijks iets kunnen ontdekken. Nu staat zij symbool voor het vergeten vrouwelijk verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Misschien vind je het moeilijk om de vergelijking te trekken tussen jou en Ru. In oorlogssituaties komen de zaken op scherp te staan en moeten er andere - vaak ingrijpende - keuzes gemaakt worden. Het zijn extreme omstandigheden die ook om uitzonderlijke handelingen vragen.

Toch denk ik dat het leven van Ru wel degelijk ook ons iets te zeggen heeft. Op haar manier zette ze haar leven namelijk naar eigen hand. Ze koos voor haar waarden.

Met weinig woorden, maar wel stap voor stap. 

Zangeres Do Versteegh, de vrouw met wie ze onder één dak woonde, was niet alleen haar hartsvriendin, maar ook haar liefdespartner. Ze bewoonden ieder hun eigen etage, maar ze hadden ook enkele discreet afgesloten privévertrekken. Bezoekers die bij Ru en Do over de vloer kwamen, begrepen het ook zonder woorden wel.

 • Ze gingen niet de strijd aan.
 • Ze discussieerden er niet over.
 • Ze handelden op hun eigen manier.

Uiteindelijk gaat het erom wat voor leven je wil leiden en hoe je dat naar je hand zet.

Je leven vorm geven en betekenis zoeken, dat is een creatief proces. 

Een reis die symbolisch van start gaat in de winter, wanneer de natuur stil ligt. Een seizoen dat uitnodigt om naar binnen te keren en te onderzoeken wat er werkelijk van waarde is voor jou.

Ik heb een aantal vragen voor je om je hierover aan het denken te zetten. Om even stil te staan bij alles wat er werkelijk toe doet in het leven. Alleen daardoor voel je meer vervulling, want reflectie helpt je om je intenties te zetten.

 • Wat zijn je wensen en de dromen die je wilt waarmaken?
 • Waarom zijn de doelen/verlangens belangrijk voor je?
 • Wat wil je gaan doen om je dromen waar te maken?
 • Wat zijn de waarden waar jij echt voor wil leven?
 • Wat gebeurt er in jouw leven als je je wens realiseert of je doel waarmaakt?

Om hier echt iets mee te doen, is ook een andere vraag van belang.

Want voor je het weet laat je je afleiden door de waan van de dag, de algoritmes van social media of de dagelijkse dingen die zich nu eenmaal voortdoen. Zonder intenties hoe je je leven vormgeeft kom je geen stap verder.

Daarom is dit de vraag:

Wat gebeurt er als je géén actie onderneemt?

 • Hoe voel jij je over een maand, een jaar, vijf jaar vanaf nu, als je nu niet begint om je intenties waar te maken?
 • Wat kunnen de nadelige gevolgen zijn voor jou en de manier waarop jij je leven leeft?
 • En voor de rest van je leven?
 • En wat betekent dat dan voor jouw (mogelijke) besluiten NU?

Ik wens je veel succes met deze vragen. Schrijf erover. En ik ben benieuwd waar de antwoorden jou brengen. Gaaf als je me dat laat weten.

Fijne dag!

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.