Mindsetgeheimen voor plannenmakers
11 december 2018 
1 min. leestijd

Mindsetgeheimen voor plannenmakers

Wil jij heel graag een doel bereiken of een plan uitvoeren? Je behaalt resultaten als je jezelf bemoedigt met helpende gedachten. Want plannen uitvoeren en daarin successen boeken is ook een kwestie van wat je tegen jezelf zegt. 

Hoe doen ze dat toch... dat dacht ik vaak als ik succesvolle plannenmakers zag. Of, beter gezegd: plannenuitvoerders. De afgelopen jaren heb ik onderzocht welke factoren daarin een rol spelen. Hierbij vijf gedachten om jezelf te stimuleren en je doel daadwerkelijk te bereiken:

1. Mijn doel kan wél lukken

Het maakt niet uit hoe gek, vreemd, hoog gegrepen, afwijkend, ongebruikelijk, lief, teer of ingewikkeld je plan is. 

Zeg tegen jezelf: ik weet dat het gaat lukken.

2. Ik ga leren hoe het moet

Het gaat dus lukken, al weet je nog niet hoe. Dat maakt niet uit, want je gaat leren aan welke knoppen je moet draaien om je doel te bereiken. Misstappen of blunders zijn dus niet erg, want daar leer je weer van. 

Zeg tegen jezelf: elke stap helpt me verder.

3. Alles wat ik nodig heb, dat is er al

Denk in overvloed: er is al heel veel, waar jij een beroep op mag doen of dat jou ter beschikking staat. Je hoeft er vaak alleen maar om te vragen. 

Zeg tegen jezelf: ik vertrouw op de overvloed.

4. Ik geef vertrouwen

Vertrouw erop dat anderen je willen helpen en dat je gewoon mag vragen wat je nodig hebt. En dat anderen gewoon zelf nee kunnen zeggen als het hen niet uitkomt of wat dan ook. Dat hoef jij dus niet voor anderen in te vullen. 

Zeg tegen jezelf: ik geef vertrouwen aan anderen.

5. Ik beloof mezelf dat ik mijn doel bereik

Ga er simpelweg van uit dat je je doel bereikt. Het gaat gewoon gebeuren. Door het jezelf ook te beloven, raak je er bovendien emotioneel mee verbonden. Ook dat geeft extra kracht. 

Zeg tegen jezelf: ik beloof mezelf dat ik dit ga bereiken. 


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.