Als je wel eens door een mooi groen landschap fietst, dan ken je vast wel de borden met nummers om je naar je gewenste bestemming te leiden. Deze briljante uitvinding hebben we te danken aan de Belgische mijningenieur Hugo Bollen.
Hij is namelijk de man achter de fietsknooppunten.
Bollen had tientallen jaren gewerkt in de Belgische mijnen, maar moest na de sluiting zijn aandacht op iets anders richten. Gelukkig ontwikkelde hij een nieuwe passie: fiets- en wandelroutes ontwerpen om mensen zo dichter bij de natuur te brengen.
Samen met zijn vrouw creëerde hij talrijke routes voor wandelaars en fietsers. Maar hij wilde meer: een samenhangend netwerk waar fietsers onbekommerd rond konden rijden.
Toen in 1990 het regionaal landschap Kempen en Maasland werd opgericht, beleefde hij een triomf. Want hij kreeg zijn eigen netwerk: een 350 kilometer lange fietsroute, waarbij genummerde knooppunten als wegwijzers dienden.
In één klap maakte hij een einde aan een grote ergernis van recreatieve fietsers.
Een ergernis, die vaak al het plezier uit de rit haalde.
Voortaan hoefden fietsers niet meer bij iedere kruising af te stappen om de kaart te raadplegen. Het was afdoende om thuis een route uit te stippelen en simpelweg de bijbehorende nummers te onthouden voor onderweg.
In 1999 kwamen de knooppunten vanuit België naar Nederland.
En de Nederlandse fietsers waren er al net zo blij mee als de Belgen. Want de eenvoudige navigatie maakte fietsen een stuk plezieriger en zorgelozer.
De knooppunten zijn ook een prachtige metafoor voor schrijven met plakkracht.
Want net zoals bij fietsen heb je bij schrijven een gestructureerde aanpak nodig, die je tegelijkertijd de nodige vrijheid geeft.
Beginnend met een basisidee fiets je door naar cruciale plot- en keerpunten, waardoor een gestructureerd verhaal ontstaat. Maar die je ook vrijheid geeft voor eigen afslagen, want je weet dat je in dit creatieve proces altijd bij een volgend knooppunt uitkomt.
Het is soepel schrijven met de wind in de rug.
Je weet hoe je van het ene punt naar het andere koerst, zodat je 1 uur over je schrijfwerk doet in plaats van 2 dagen (of 2 weken).
Met mijn methode leer ik jou om te schrijven met plakkracht, zodat je dit voortaan zelf in de vingers hebt.
Dus als je van plakkend schrijven een prioriteit wil maken, klik dan hier voor meer info en aanmelding: Schrijven met Plakkracht.
Tot dan en daar!