Hoe maak je na de vakantie een inspirerende start?
05 september 2012 
2 min. leestijd

Hoe maak je na de vakantie een inspirerende start?

Ben je ook heerlijk ontspannen teruggekomen van vakantie, vol inspiratie en nieuwe voornemens? Voor je het weet zit je weer in je dagelijkse routine en is dat geïnspireerde gevoel snel verdwenen. Hoe houd je dat fijne gevoel uit je vakantie nog even vast? 

In je vakantie had je alle tijd om je open te stellen om nieuwe indrukken op te doen, te spelen, boeken te lezen, te mijmeren, rond te dwalen, je grenzen te verleggen met spannende sportactiviteiten of lekker te eten.

Wil je dat vakantiegevoel vasthouden?

Plan dan bewust 'vakantietijd' in als je weer begint met je gebruikelijke activiteiten. Zo kijk je met een andere blik naar je dagelijkse omgeving. En dat levert ook nieuwe inspiratie op. Denk eens aan:

1. ...Herinnertijd

Leg voorwerpen uit je vakantie op je werkplek: foto's, het boek dat je in je vakantie las, de wandelkaart. De stenen en schelpen die je op het strand gevonden hebt. Misschien heb je lavendel gekocht in Zuid-Frankrijk, een hotelzeepje gebruikt of een ander lekkere geur opgeduikeld. 

Pas het toe in je dagelijkse leven of gebruik het op je werkplek. De geur en de voorwerpen voeren je direct terug naar je vakantie, inclusief de ontvankelijke en ontspannen stemming waarin je je bevond.

2. ...Speeltijd

Maak komende week tijd vrij om te spelen of iets anders te doen dat je inspireert. Beslis pas kort van te voren wat je gaat doen. Dat is misschien iets dat je sinds je kindertijd niet meer ondernomen hebt en wellicht in je hart nog steeds leuk vindt, zoals vliegeren of skaten. 

Of doe iets dat je op afgelopen zomer op je vakantieadres ondernomen hebt: wandelen, klimmen, van terras naar terras hoppen, door een stadje zwerven, een onbekend gerecht uitproberen.

3. ...Ontspantijd

Plan een afspraak met jezelf waarin je gaat doen wat je zelf leuk vindt. Ga alleen en vul dit moment in naar jouw behoefte. 

Ga bijvoorbeeld minstens twintig minuten wandelen zonder voorbedacht plan. Zet je zintuigen wijd open en volg je eigen nieuwsgierigheid. Besteed aandacht aan wat je tegenkomt. Zo keer je terug met een fris hoofd en verse inspiratie.

4. ...Ontwikkeltijd

Plan wekelijks enkele uren in voor het ontwikkelen van je eigen plannen of ideeën. Zet je telefoon en computer uit en werk minstens twee uur aan wat jij leuk vindt. Op deze manier volg je de succesvolle 'Googlemethode' waarbij medewerkers twintig procent van hun werktijd mogen besteden aan hun eigen projecten.

5. ...Leertijd

Boek een workshop, cursus of conferentie. Of bezoek een bijeenkomst buiten je eigen vakgebied. Frisse indrukken op andere terreinen dan je eigen vertrouwde vakgebied leveren nieuwe inspiratie op.

6. ...Kunsttijd

Hang een nieuw kunstwerk aan de wand of verwissel diverse kunstwerken van plaats. Maak van een inspirerende vakantiefoto een nieuwe wanddecoratie. Je kijkt op die manier weer met nieuwe ogen naar je werkomgeving.

7. ...Teamtijd

Organiseer een after holiday-bijeenkomst met je team, die je aankleedt met passende hapjes en drankjes: tapas, mezze, Frankfurter worst, noem maar op. Wissel nieuwe ervaringen uit. Veel mensen gebruiken hun vakantie voor reflectie, lezen en het opdoen van inspiratie. Wat heb je op je vakantieadres gezien, gehoord, geproefd of ervaren dat je inspireert? 

Wat is bruikbaar voor jullie werk? Welk geweldig boek heb je gelezen aan het zwembad? vakantie 

8. ...Maal-tijd

Houd een inspiratiediner of een ontbijt voor je collega's, vrienden of naasten. Een gezamenlijke maaltijd geeft een ontspannen sfeer, waar al snel nieuwe plannen en initiatieven opbloeien. Een uitstekende start voor de nazomer. 

9. ...Bezoektijd

"Ik probeer één keer per week bij iemand op bezoek te gaan. Zowel bij nieuwe als bestaande relaties. Het is heel inspirerend vooral wanneer je kunt openstaan voor de ideeën en gedachten van anderen."   

Zelf ga ik deze week naar een mooie zomerse expositie. En wat doe jij om je inspiratie na de vakantie vast te houden? 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.