De vraag waardoor alles ineens kristalhelder wordt
16 februari 2023 
1 min. leestijd

De vraag waardoor alles ineens kristalhelder wordt

Goede vragen kunnen ineens een wereldbeeld kantelen. 

Laatst nog, toen ik tijdens een coachgesprek zo'n vraag stelde aan een geweldige vrouw die ik hier even Lisette noem. 

Lisette was helemaal vastgelopen in haar verhaal. Maar ik zag het gebeuren: door mijn vraag kreeg ze ineens een compleet ander gezichtspunt op haar vraagstuk. Alsof er een steentje losschoot, waardoor er een bubbelende woordenstroom op gang kwam.

Nu ben je vast benieuwd welke magische vraag dat was. Taa ta taa, komt ie: 

Wat is het geheim van jouw vak?

Het is een van mijn favoriete vragen. Voor mijn ogen zie ik telkens het wonder plaatsvinden.

Het geheim van mijn eigen vak? Dat vertel ik je ook graag. 

Mensen kloppen bij mij aan, omdat ze teksten willen hebben. Of een goed verhaal dat ze kunnen uitdragen. Daar hebben ze vaak al lang over nagedacht en zien de concrete oplossing al voor zich.

Maar het gaat bijna altijd om iets anders. En mijn vakgeheim is dat ik ze juist daarmee écht help.

Het draait om het vertrouwen in zichzelf om dat verhaal uit te dragen. Zo lang je dat vertrouwen niet hebt, blijft je verhaal vaag en afstandelijk. 

Dan blijf je namelijk hangen in sluiertaal. 

Ik help mensen dus om de kritische stemmetjes te parkeren en hun zelfwaarde (terug) te vinden.

Zodra je precies weet waar het voor jou om draait, durf je het ook vol vertrouwen uit te dragen. Dan durf je er ook een goede prijs voor te vragen of het podium op te gaan. 

Je durft bovendien stevige uitspraken te doen over jouw onderwerp, want je staat voor je verhaal. De mensen met wie je praat of voor wie je schrijft, voelen dat meteen. 

Mooi om te ervaren hoe de vraag over het geheim van het vak meteen de kern raakt van wat ze werkelijk in beweging willen zetten. 

Wat is jouw geheim?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.