Hoe leef je het goede leven?
09 januari 2020 
1 min. leestijd

Hoe leef je het goede leven?

Hoe leef je het goede leven? Hoe haal je er het beste uit? Die vragen houden me behoorlijk bezig, zeker nadat ik die afgelopen weken een hele reeks artikelen in kranten en tijdschriften over dit onderwerp gelezen heb.

Streef je ernaar om zoveel mogelijk uit je leven te halen, met veel feesten, reizen en geplande genietmomenten, al dan niet met gelukspilletjes? Dan doe je aan agenda-hedonisme, las ik in de krant.

Laat je de dingen op zijn beloop en aanvaard je alles zoals het komt? 

Bij het Nieuwe Stoïcisme leer je om niet gefrustreerd te raken over de obstakels die je tegenkomt. Je kunt niet altijd iets veranderen aan een situatie, maar wel kiezen hoe je ermee omgaat. Je dromen visualiseren en de gulle gaven van het leven spontaan naar je toe laten komen? The Secret en het overvloedsdenken. 

Je eigen verantwoordelijkheid nemen, belangrijke zaken eerst doen en de zaag scherp houden, met het einde voor ogen? Stephen Covey en zijn zeven succesvolle eigenschappen. 

Het kan ook simpeler. Want omarm je liever de missers en vooral elkaar? De levensvisie van het stuntelige duo (en cultserie) Buurman & Buurman.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Sommige mensen om mij heen streven via meditatie naar gedachteloosheid, anderen storten zich in reizen, feesten en andere leuke dingen meemaken. 

Maar verreweg de meesten doen eigenlijk niets. Ze leiden gewoon hun leven van alledag, proberen het beste ervan te maken en streven geen grootse en meeslepende doelen na. 

Soms zijn ze bezig met overleven: kijken hoe je de dag van vandaag weer doorkomt. Ik weet vaak gewoon niet wat het beste is. We leven op de potgrond van de westerse cultuur, waar heel veel verschillende zaadjes kunnen ontkiemen. Waardoor de geluksindustrie dan ook weer opbloeit.

Soms verlang ik naar een heldere wegwijzer. 

Voel je je beroerd, kies dan die weg. Verkeer je liever gedachteloos in de Zen-stemming, kies dan dat. Een simpel verhaal. Aan de lunchbalie bij mijn werklocatie staan we op een soortgelijke manier te kijken naar alle gerechten waaruit we kunnen kiezen. 

Salade met of zonder vlees? Thaise currysoep of pompoensoep? Pokebowl of uitsmijter? 

Soms spreken mensen met elkaar af om een verschillend gerecht te nemen en dan sam-sam te doen.

Eerste Hulp bij Keuzestress.

Kon dat ook maar bij levensstijlen. Mix & Match. (Als je mijn nieuwe boek Jongleren met vermicelli gelezen hebt, weet je dat ik een soort antwoord gevonden heb in die richting). 

Alles begint met een goed verhaal :) 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.