De angstgeur van vers gemaaid gras
24 februari 2022 
3 min. leestijd

De angstgeur van vers gemaaid gras


Opmerken dat ergens een luchtje aan zit: zo'n uitdrukking is er niet voor niets. Want hoewel er vaak gezegd wordt dat mensen een slecht ontwikkeld reukorgaan hebben, kunnen onze reukorganen juist ontzettend veel geuren waarnemen. 

De Duitse wetenschapper Andreas Keller schat zelfs dat onze neuzen in staat zijn meer dan één biljoen aan geuren te onderscheiden. 

Probeer je dat eens voor te stellen. Niet alleen verleidelijke lavendel, patchouli en chocolade, maar ook onraad, angstzweet en tal van andere emoties. Je neus is het meest gevoelige zintuig om iets waar te nemen, gevoeliger nog dan onze ogen en oren bij elkaar opgeteld.

Als je denkt dat mensen wonderlijke wezens zijn met hun geurvermogens, dan val je bij planten helemaal van de ene verbazing in de andere. 

Zo is de geur van vers gemaaid gras eigenlijk plantaardig angstzweet. 

Grasplanten waarschuwen elkaar met alarmstoffen voor naderend vee, waarna ze hun sprieten taaier en minder smakelijk maken. Tegen een grasmaaier zijn ze helaas niet opgewassen...

Tot slot zijn er natuurlijk nog de dieren. Het reukvermogen van honden is legendarisch. Ik vind het fabelachtig dat zij de angstdromen van mensen met een post-traumatische stressstoornis kunnen waarnemen om ze uit hun nachtmerries te verlossen. 

Mensen, planten, dieren: je herkent hier vast een drieslag. 

De drieslag is een ideale formule om schrijfwerk plakkracht te geven. Veni, vidi, vici. Verliefd, verloofd, getrouwd. Kwik, Kwek en Kwak.

De Grieken wisten in de klassieke Oudheid al dat schrijven in een drieslag (tricolon) heel prettig valt bij het publiek, omdat het een gevoel van compleetheid geeft. We kunnen bovendien drie dingen makkelijk onthouden, helemaal als er ook nog geuren in het spel zijn. 

In teksten geeft de drieslag veel houvast, waardoor de lezer precies weet waar hij aan toe is. Niet voor niets gaan moppen altijd over een Engelsman, een Duitser en een Fransman (of talloze varianten hierop). 

Ook mijn training Schrijven met Plakkracht is gebaseerd op een drieslag. 

Structuur, verbeelding en storytelling. 

Dat zijn de drie pijlers waar je naar hartelust tegenaan mag leunen als je teksten wilt schrijven die je lezers raken. 

Want plakkracht inzetten in je schrijfwerk betekent invloed uitoefenen. Als je niet krachtig kunt schrijven, komen mensen niet. Pas als mensen meteen begrijpen wat je bedoelt, komen ze in beweging. En dat is toch ook wat jij wilt bereiken? 


Wil jij ook met geuren (en kleuren) leren schrijven? 

Binnenkort gaat deze training weer van start. Aanmelding kan tot en met 11 maart via deze link: Schrijven met Plakkracht.

Zie je daar!


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.