Jaarlijks neem ik de tijd om alles wat ik heb ervaren en gecreëerd te reflecteren in mijn creatieve jaarverslag. Het woord 'creatief' betekent voor mij niet alleen inspiratie, maar ook de daad van creëren zelf. Dit verslag is een uitnodiging om stil te staan bij de waardevolle momenten van het jaar en de patronen te herkennen die mijn pad hebben vormgegeven.
"Je doet zoveel," hoor ik vaak. En ja, dat klopt.
Toch was 2024 het jaar waarin ik bewust besloot om te kiezen voor wat me écht energie geeft. Wat mij inspireert en voedt, koester ik. Wat me niet langer dient, laat ik gaan, hoe lastig dat vaak ook is.
Door helder te krijgen waar ik meer van wil, heb ik dat ook werkelijkheid gemaakt. Wat je aandacht geeft, groeit. Dat zie ik terug bij mijn klanten én in mijn eigen keuzes: iedere stap brengt ons dichter bij wat echt belangrijk is. Vandaar het motto van dit jaar: doen wie je bent.
Focus op mijn werk als coach
Dit jaar lag mijn focus op mijn werk als coach en gids in creatief leiderschap. Ik begeleid bevlogen ondernemers en leiders om hun eigen stem te vinden en hun dromen waar te maken. Samen zorgen we dat hun ambities niet alleen woorden blijven, maar werkelijkheid worden.
Een van de hoogtepunten was de samenwerking met Jeanine Mies. Zij publiceerde niet alleen haar boek, maar lanceerde ook de krachtige WEL-beweging. Het was een voorrecht om haar transformatie van dichtbij mee te maken. Haar verhaal laat zien wat er mogelijk is wanneer je jouw stem vindt en durft uit te spreken.
Verder viel me dit jaar op dat mijn klanten een uitgesproken profiel hebben: ze zijn vaak beelddenkers of visionairs en in veel gevallen hele snelle denkers. Ze hebben een popcornhoofd met een explosie aan ideeën: ze zien niet één mogelijkheid maar wel dertig of honderd of 385. Ze werken aan een groot aantal projecten tegelijkertijd en doorzien snel wat er speelt.
Als multipassionate herken ik veel. Ik help ze met het vinden van hun eigenheid, breng structuur aan en help ze om meer resultaten te behalen met hun visionaire ideeën door ze ook goed te laten landen.
Het boek Expeditie Eigen Stem
This is where it all begins, let the story unfold - Keane
Het hoogtepunt van 2024 is de publicatie van mijn boek Expeditie Eigen Stem, dat ik maakte met Anja Neubauer. Het schrijven van dit boek was een ontdekkingsreis op zich, waarbij ik dieper doordrong in de kracht van verhalen.
Het resultaat is een uitnodiging voor anderen om hetzelfde te doen: hun eigen stem vinden en durven uitspreken. Supermooi om daarvan al de eerste voorbeelden te zien: diverse lezers voelen zich geïnspireerd om nieuwe stappen te zetten en op solo-avontuur te gaan.
>> Wat er allemaal achter de schermen gebeurde voor de promotie lees je hier
Plakkracht: Verhalen die blijven
In mijn werk als storyteller help ik mensen om hun persoonlijke verhaal te ontdekken en op een manier te delen die blijft hangen. Mijn klanten zijn vaak ervaren professionals: trainers, coaches of leidinggevenden die anderen inspireren. Maar als het gaat om hun eigen verhaal, vinden ze het vaak lastig om dat scherp te krijgen. En dat terwijl juist dát verhaal vaak de kern vormt van hun missie, en enorm inspirerend is voor anderen.
BinnensteBuiten Verhaal
Dit jaar bracht ik verschillende nieuwe programma’s tot leven om hen daarin te begeleiden. Ik lanceerde bijvoorbeeld de trainingsdag rond je BinnensteBuiten Verhaal, waar deelnemers hun innerlijke drijfveren omzetten in een krachtig verhaal.
Creatieve ontdekkingsreizen
Daarnaast organiseerde ik opnieuw de Summer School voor Verwondering en de GoudRoute naar 2025: creatieve ontdekkingsreizen naar wat je werkelijk wil betekenen in je leven.
Schrijven met Plakkracht & Plakkracht Plus
Verder begeleid ik diverse mensen bij Schrijven met Plakkracht, voor hun boek, blogs of posts op LinkedIn.
Ook startte ik Plakkracht Plus voor schrijfliefhebbers. Abonnees ontvangen tweewekelijks een inspirerende mail vol verfijnde tips over plakkend schrijven en storytelling. Een waardevolle bron voor iedereen die met woorden lezers wil raken.
>> Meer over Plakkracht Plus lees je hier
Persoonlijke verdieping
Be yourself, no matter what they say - Sting
Professioneel coachen
2024 was ook weer een jaar van persoonlijke verdieping. Ik volgde de opleiding Professioneel Coachen bij JBBX, waar ik me verdiepte in systemisch werk, NLP en Transactionele Analyse. Deze tools gaven me niet alleen nieuwe handvatten voor mijn werk, maar hielpen me ook om te reflecteren op mijn eigen geschiedenis en relaties in mijn gezin van herkomst. Schaamte, overgedragen trauma, je eigen plek vinden om te overleven, het kwam allemaal voorbij.
Ook workshops rondom stembevrijding en familieopstellingen gaven me waardevolle inzichten, waardoor ik dichter bij mijn eigen kern gekomen ben.
Leiderschap
Een ander thema dat dit jaar steeds terugkwam, was (creatief) leiderschap. Niet als een serie vaardigheden die je kunt leren, maar als een keuze. Wie wil je zijn? Hoe geef je richting aan je leven, je werk en je dromen? Leiderschap kwam ook terug in twee andere opleidingen die ik dit jaar volgde:
- Inclusive leadership - becoming a role model in a diverse world op CREA Conference in Italië
- Hosten van Vertelkringen bij de Storytelling Academy.
Vereniging VuurSteen
Dit was bovendien het jaar waarop ik voorzitter werd van Vereniging VuurSteen om onze woondroom vorm te geven, namelijk de oprichting van een woongemeenschap. We ontwikkelden een gedeelde visie en kwamen in contact met twee mogelijke locaties. Fantastisch om te merken hoe krachtig het is om samen te werken vanuit gedeelde waarden en dromen.
Uitgelicht: gespreksserie met tieners
Hoe ga je in gesprek met tieners die de overstap maken van de havo naar het hoger onderwijs? Voor mijn opdrachtgever Samenwerkingsverband Vo-Ho in Rotterdam maak ik een serie artikelen waarbij ik een reeks tieners volg in hun eindexamenjaar.
Tieners vinden het niet altijd even gemakkelijk om woorden te vinden voor zoiets groots als beroepkeuze en het vormgeven van hun toekomst. Daarom stelde ik voor om met verhalen te gaan werken.
En zo zat ik met vijf tieners van mytylschool De Brug rond de tafel in hun klaslokaal om verhalen op te halen over hun overstap. Voor hen is die overgang extra spannend. Voor hen betekent het namelijk ook de overstap van de veilige schoolomgeving van speciaal voortgezet onderwijs naar regulier onderwijs. Van kleine klassen waarbij àlles afgestemd is op rolstoelgebruikers en andere beperkingen naar een grote campus vol door elkaar lopende studenten en volop uitdagingen met gebouwen en bereikbaarheid.
Hoe kon ik hen verleiden om hun verhaal te vertellen en hun gedachten te delen? Allereerst deelde ik mijn eigen verhaal: hoe ik als onzekere tiener enorm twijfelde over mijn beroepskeuze om journalist te worden. Ik was niet zo’n onverschrokken type dat overal op afstapte, dus paste dit wel? En hoe ik ontdekte dat ik dat toch kon met een speciaal hulpmiddel: mijn journalistenjas. Een onzichtbare jas waarmee ik in een andere rol stapte en gezagsdragers allerlei vragen durfde te stellen.
Daarna nodigde ik hen uit om een eigen superkracht te ontdekken. Ze kozen een eigen dier en vertelden wat hen aansprak in dat dier.
- De kameleon om op te gaan in de omgeving.
- De tijger en de vos die er tussendoor sluipen en hun kansen grijpen.
- De wesp die heel benaderbaar is maar ook steekt als hij in het nauw gedreven wordt.
- En de eekhoorn die zich grondig voorbereidt.
Uit de manier waarop ze zich voorbereidden op de overstap bleek dit precies hun strategie te zijn: grondig uitzoeken hoe ze ergens konden komen, hulp regelen en speuren naar online colleges om makkelijker te kunnen meeschrijven.
>> Het artikel dat ik hierover schreef lees je hier
Fascinatiefactor voor storytellers
Het werken met verhalen is niet alleen mijn werk, maar ook mijn manier van leven. Verhalen geven mijn werk en mijn leven betekenis. Zowel voor mezelf als voor anderen vormen ze de sleutel tot groei.
Ik ontwikkelde dit jaar een quiz die mensen helpt hun fascinatiefactor te ontdekken. Het is een instrument om je te inspireren je eigen innerlijke krachten op te sporen en in te zetten.
>> Ontdek hier je Fascinatiefactor als storyteller
Uitgelicht: het meest schokkende verhaal
Het meest schokkende verhaal dat ik dit jaar hoorde was het levensverhaal van een gedupeerde van het toeslagenschandaal. Als luisterend schrijver hielp ik haar om meer dan 15 jaar diepe ellende te reconstrueren.
Sommige verhalen blijven verborgen, verstopt onder lagen van pijn, onrecht en schaamte. Zo’n verhaal hoorde ik toen ik via stichting (Gelijk)waardig Herstel als luisterend schrijver een gedupeerde van de toeslagenaffaire ontmoette. Zij vertelde haar verbijsterende relaas, ik luisterde en schreef het op.
Haar verhaal raakte me diep. Onze levens verschillen, maar we delen interesses en een kijk op de samenleving. Het dunne lijntje tussen een goed leven en een leven vol chaos werd pijnlijk voelbaar. De gesprekken waren zwaar. In het begin kon ze nauwelijks spreken. Afspraken werden soms afgebroken door herbelevingen. De naarste details schreef ze zelf op om niet te hoeven praten. Gelukkig had ze ook psychologische hulp.
Vooral de schuldgevoelens richting haar kinderen waren groot. Instanties hadden haar jarenlang ingeprent dat ze een slechte moeder was.
Maar langzaam groeide haar vertrouwen. Het vertellen, hoe zwaar ook, gaf haar grip op de gebeurtenissen. Nu heeft ze weer een dak boven haar hoofd, contact met haar kinderen en durft ze zelfs te dromen over de toekomst. Dat was heel moeilijk, want vooruitkijken voelt onwennig na jarenlang overleven. Bijzonder was om te ontdekken hoe goed het haar deed om haar verhaal te delen. Luisteren heeft een helende kracht.
Reizen voor nieuwe perspectieven
It’s a beautiful day, don’t let it get away - U2
Reizen bracht me nieuwe perspectieven en ideeën, zoals mijn solotrip naar Parijs. Deze reis was voor mij niet alleen een moment van rust, maar ook een gelegenheid om opnieuw te reflecteren op mijn koers en wat ik werkelijk wil brengen in de wereld.
Uitgelicht: Parijs
Laatst was ik weer terug in Parijs voor mijn jaarlijkse solotrip. Bij eerdere bezoeken had ik alle schilderachtige pleinen, passages en parkjes wel bezocht. Wat werd dit keer mijn nieuwe uitdaging? Plotseling wist ik het. Dit jaar ging ik het avontuur aan zonder reisgids, Instagram-tips of plattegronden. Geen metro of andere vervoermiddelen, alleen maar wandelend rondstruinen. En ik daagde mezelf uit om uitsluitend Frans te spreken.
Voor mij symboliseert deze stad iets groters: op reis gaan met mezelf, dwalen door de stad en mijn drang tot expressie volgen: schrijven, tekenen en veel foto’s maken van onderwerpen waar anderen aan voorbijgaan. Op zoek naar wat ik werkelijk te vertellen heb.
Bij mijn zwerftocht stuitte ik op een koffiehuis vol met Latijns-Amerikaanse prenten. De felle kleuren trokken me aan als gigantische magneten. Zonder de menukaart erbij te vragen bestelde ik een café allongé en vroeg er meteen een tarte aux pommes bij. Trefzeker. Alsof ik hier helemaal thuishoor, dacht ik heimelijk. Ik kreeg dat bevlogen gevoel dat de hele wereld voor je openligt. Dat moment waarop je samenvalt met je diepste zelf.
De tocht gaat altijd ‘van buiten naar binnen’. In die transformatie zit het echte avontuur. Pas als je je bewust bent van je eigen ingesleten verhalen, kun je tot je kern komen. Je overtuigingen, uitglijers en leerervaringen vormen de bron waarmee je jouw melodie kunt vinden. Je raakt nooit uitgezongen. Als ik ergens mijn stem heb gevonden, dan is het hier in Parijs.
Vinkjes op de bucketlist
These are the days we’ll remember - Van Morrison
Dit jaar kon ik flink wat steden van mijn wensenlijst afstrepen: Dresden, Leipzig, Vilnius, Tallinn en Riga. Daarnaast verkenden we nog veel andere plekken, zoals Helsinki en verschillende steden in Polen. Londen en Berlijn stonden zelfs twee keer op de planning, en ik bracht ook een bezoek aan Italië.
Voor het eerst ging ik wadlopen, wat ons naar Schiermonnikoog bracht. Samen met Saskia Ridder trok ik te voet door Nederland via het Trekvogelpad. Begin volgend jaar bereiken we onze eindbestemming, Enschede. Daarnaast maak ik wekelijks een lange wandeling door Scheveningen en duingebied Meijendel.
Nieuwe ervaringen? Volop!! Ik volgde een workshop fingerfood maken met zeewier, bezocht het Festival Burlesque in Amsterdam, woonde het Internationaal Filmfestival Rotterdam bij en deed mee aan elf stadsrondleidingen in binnen- en buitenland.
Daarnaast genoot ik van talloze bioscoopfilms, theatervoorstellingen en museumbezoeken. En ik stond zelf diverse keren op het podium met popkoor Prestige Den Haag, met als hoogtepunt een optreden in het stadstheater van Zoetermeer. Kortom, een jaar vol cultuur en bijzondere ervaringen!
Waar ik me voor inzette
Een van mijn terugkerende doelstellingen is de ontwikkeling van storytelling als vakgebied: voor organisaties én voor de verrijking van je eigen leven en werk.
Storytelling en schrijven
- Via mijn website deelde ik talrijke tips en voorbeeldverhalen, onder meer toegankelijk via de Kennisbank: Wat is Storytelling.
- Ik gaf een enkele workshops en een masterclass over de toepassing van storytelling en de toepassing van verhalen, onder meer voor het Oranjefonds.
- Als verdieping bij het boek Expeditie Eigen Stem ontwikkelde ik aanvullende opdrachten in Kompas Eigen Stem.
- Als narrratief coach begeleidde ik dit jaar 17 mensen bij hun persoonlijke verhaal en hun schrijfwerk (boeken, blogs, Linkedin-posts, een serie verhalen).
- Als lid van de examencommissie bij de Storytelling Academy had ik drie zittingen waar we fantastische nieuwe chiefs-storytelling mochten feliciteren.
Opdrachten
- Twee gedreven ondernemers hielp ik om hun verhaal uit te dragen bij hun vernieuwde websites. Hun websites staan inmiddels als een huis!
- Bij drie boeken speelde ik een rol als beoordelaar, meelezer of adviseur. Alle boeken zijn inmiddels verschenen.
- In opdracht van twee ministeries haalde ik verhalen op over leerervaringen en ervaringen met de gezondheidszorg.
- Ik hield 19 interviews en groepsgesprekken voor verschillende opdrachtgevers, zoals het Samenwerkingsverband aansluiting Vo-ho in de regio Rotterdam.
Publicaties
- Ik schreef artikelen over trends in storytelling en het boek De Creatieve Revolutie op het platform van Frankwatching.
- Ik schreef een artikel over visual storytelling naar aanleiding van toiletbordjes voor Tekstblad. Ook schreef ik een artikel over het gebruik van storytelling voor gemeenten in het magazine voor gemeentesecretarissen.
- Ik deelde verhalenformats voor ondernemers bij de Online Businessbundel, georganiseerd door Lotte Eschbach.
- Ik was te gast in de Bendeleiders Podcast van José Dankers over storytelling en je legacy: hoe juist je persoonlijke en kwetsbare verhaal de basis legt voor je gedachtegoed.
>> Luister hier: Bendeleiders Podcast
Netwerken en samenwerkingsverbanden
- Ook dit jaar maakte ik deel uit van diverse mastermind- en netwerkbijeenkomsten: de online netwerkbijeenkomsten van Eline Landgraf, de mastermind van Jeanet Bathoorn en de bijeenkomsten van Haagse Vrouwenzaken.
- Daarnaast was ik een enthousiaste deelnemer van het jaarlijkse event De Buitenbubbel voor creatieve toekomstbouwers, waar ik ook een workshop gaf.
- Bij vrijwilligersorganisatie Taal aan Zee was ik actief als taalmaatje om een vluchteling uit Jemen beter Nederlands te leren en haar vertrouwd te maken met de Nederlandse samenleving. Het waren dierbare ontmoetingen.
- Diverse jubilea: mijn bedrijf Verhaallijnen bestond dit jaar 15 jaar. Mijn geliefde en ik vierden dit jaar dat we veertig jaar samen zijn. En ik was aanwezig op het 12,5-jarige jubileum van het Innovatielab GGD West-Brabant, waar ik vanaf de oprichting veel bijdragen aan geleverd heb.
Toekomst: Wat heeft 2025 in petto?
Don’t be afraid to dream big, start small - Passenger
Voor 2025 blijf ik mij richten op wat bij mij past en waar ik echt in geloof. Ik wil mijn klanten helpen om hun eigen kern te vinden en tegelijkertijd verdere verdieping zoeken in mijn eigen creatieve en professionele pad.
# Focus op één-op-één Coaching
In het komende jaar zet ik sterker in op mijn werk als coach, met de focus op individuele begeleiding. Ik zie dat mijn échte kracht ligt in persoonlijke één-op-één sessies, waarin ik ondernemers en leiders kan helpen om dieper in hun eigen verhaal en missie te duiken.
Mijn doel is om nog meer tijd en aandacht te besteden aan intensieve coachtrajecten op het gebied van schrijven, storytelling en het bereiken van je missie via het programma Mission Possible. Hiermee kan ik hen begeleiden in het ontdekken en verwoorden van wat hen drijft, waardoor hun boodschap écht resoneert.
# Een nieuw perspectief vanuit Madeira
In 2025 ga ik zes weken vanuit Madeira wonen en werken. Deze periode op dit inspirerende eiland biedt mij de gelegenheid om mijn eigen blik te verruimen en me te laten inspireren door een totaal nieuwe omgeving. Ik geloof dat deze verandering in omgeving niet alleen mijn eigen creativiteit voedt, maar ook nieuwe inzichten en inspiratie zal opleveren die ik meeneem in mijn werk met klanten. .
# Blijven ontdekken en ontwikkelen
Nieuwe dingen ontdekken, ik krijg er geen genoeg van. Mensen ontmoeten, ideeën en inzichten uitwisselen, naar podcasts luisteren. Nieuwe boeken, blogs en artikelen lezen. Ik kijk uit naar nieuwe en bestaande klanten die ik ga coachen bij de ontwikkeling van hun verhalen, hun zichtbaarheid en hun eigenzinnige keuzes in leven en werk.
En natuurlijk schrijven... Want ik heb aan de ene kant veel behoefte aan nieuwe prikkels in de vorm van belevenissen en ontmoetingen met mensen. Maar ik heb ook de behoefte om er 'chocola' van te maken, zoals ook uit dit Jaarverslag blijkt. En dat doe ik in alle rust, schrijvend, tekenend en schilderend.
# Dit staat er nog meer op mijn lijst:
- Blijven investeren in vriendschappen.
- Reflecteren en ontwikkelen, sparren en om feedback vragen.
- Durven kiezen voor ideale klanten en trouw blijven aan mijn eigen talenten en mogelijkheden.
- De magie beleven van inspiratie opdoen en inspiratie delen.
- Continuïteit en elke keer weer inspiratie blijven delen. Zo blijf ik drie keer per week mijn mails versturen: de Verhalenmail op woensdag en daar bovenop de Mail voor Verhaalvrienden op maandag en vrijdag.
- Mijn netwerken onderhouden en uitbreiden, zoals de Vrijheidsondernemers en het netwerk Haagse Vrouwenzaken.
- Investeren in (business)coaching, netwerkbijeenkomsten en nieuwe publicaties om mijn bedrijf verder laten groeien en meer mensen te helpen bij het uitdragen van hun missie.
De sleutel voor hoe ik werk: doe wie je bent.
Kiezen wat bij je past, want dat is ook wat je makkelijk afgaat en waarmee je het meest van betekenis bent. Het is een voorrecht om je eigen fascinaties en talenten te volgen en je eigen keuzes te maken. Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen die mij daarin stimuleren en alle ruimte geven.
Tot slot wil ik jou bedanken. Dank dat je me volgt, dat je me inspiratie geeft en dat ik jou mag inspireren.
Tot in het nieuwe jaar!
Eerdere afleveringen:
- Creatief jaarverslag 2011
- Creatief jaarverslag 2012
- Creatief jaarverslag 2013
- Creatief jaarverslag 2015
- Creatief jaarverslag 2016
- Creatief jaarverslag 2017
- Creatief jaarverslag 2018
- Creatief jaarverslag 2019
- Creatief jaarverslag 2020
- Creatief jaarverslag 2021
- Creatief jaarverslag 2022
- Creatief jaarverslag 2023